הפעלה לצריף הנעלים במיידאנק- מאיר שוורץ

המטרה : חוויה מוחשית להעמקת חיבור\ הזדהות עם המקום .


סיפור פתיחה:

לפני למעלה מעשרים וחמש שנה, יצאתי עם קבוצת מנהלי בתי ספר למסע ראשוני בפולין המטרה הכרת המסע למנהלים לפני יציאת תלמידיהם לארץ הארובות. במסע השתתף מנהל בית ספר מצפון הארץ שהייתה לי תחושה שהוא "לא מתחבר" איש העדות ואני אמרנו זה לזה מה עושים איך מחברים אותו למסע" אך הוא ישב בסוף האוטובוס וכול הזמן בהה בחלל כאילו שהוא לא פה... 

בחזרה לארץ במפגש הקבוצה אחרי המסע הגיע אלי אותו מנהל וביקש לדבר בפני הקבוצה ובידו תיק קטן ,סוקרנתי מאוד לשמוע את דבריו. כאשר עלה ה"בחור " לדבר הצצתי באיש העדות בתמיהה ובחשש והוא החזיר אלי קריצה.

 ואז החל המנהל לספר ולומר: הגעתי למסע לפולין בלי צפיות גבוהות .אני כך אמר, לא בן למשפחת ניצולי שואה והעיסוק בתחום לא היה קרוב אלי ,נהפכו אמר המנהל: "אני עולה מתימן וכשבאתי לארץ ,הם ,קצצו לי את הפאות ולא הייתה לי לאשכנזים האלו סימפתיה גדולה" - (ציטוט )

 אבל נסעתי כי היה חשוב לי להבין מה התלמידים שלי יעברו שם ועם מה אני צריך להתמודד בחזרתם. 

נסענו ועברנו בין עיירות וערים, בתי כנסת ובורות הריגה ,התרגשתי אבל לא הפנמתי באושוויץ כאבתי ,בגטו ורשה ,הבנתי שהייתה פה קהילה גדולה,אבל רק שהגעתי לכאן לצריף הנעלים קרה משהו אחר, אחרי שיצאתי מהקרמטוריום קרא לי משהו שאני לא יודע להסביר, אמרת לנו ,אמר המנהל ,בהצביעו אלי ,להסתובב בין הנעלים להרגיש ,להריח,ולנסות להבין כמה אנשים איבדו את נעליים ומה המשמעות של הדבר ? ואני שהייתי כבר עייף ומבולבל ,הלכי בין הנעלים ונעצרתי ליד ערימת נעליים של ילדה קטנה ,הסתכלתי על נעל אחת והיא התחילה ... לדבר אלי : ולומר לי: קח אותי ! הסתכלתי על עצמי ,הסתכלתי ימינה ושמאלה ,אני מנהל בית ספר נעל לא מדברת אלי ! והיא שוב אמרה לי קח אותי ! ואני לא יודע למה אבל לקחתי אותה .ואז כשכולנו המומים , פתח מנהל בית הספר את התיק ואמר –תכירו : זאת הנעל של רבקל'ה ,נולדה לי ילדה חדשה שם בפולין ,הנעל ניצבת אצלנו בסלון, ליד נרות השבת ואשתי כול שבת מדליק הנר לזכר רבקל'ה שלנו .

סגר את התיק וירד מהבמה,כשכולנו המומים ...

(לימים ,הנעל הוחזרה על ידי,למקומה במיידנק )


את הסיפור הזה אני מספר בפתיחת יום המסע או לפני הכניסה לצריף הנעלים ומזכיר לכולם שאסור לקחת כלום מהמקום ! 

גוף הפעילות:

בקשתי מתלמידים הסתובבו בצריף הנעלים (כיום לא ניתן להסתובב בצריף רק לעמוד מעבר לגדר העץ) ,רצוי ביחידות ,נסו לחוש, תריחו את הריח,נסו לדמיין למי הייתה שייכת איזו נעל? כמה נעליים יש פה בצריף ? אחרי 2-3 דקות אני מכנס את כול הקבוצה  במעגל גדול ומבקש מהם לשתף בתחושות : אחד אומר המון נעלים-זה לא נתפס, שני אומר ראיתי נעל של ילדה, שלישי, מציין את הריח וכו' ואז אני אומר להם : חברה, לאסיר במחנה הנעליים היו חיים ,בלי נעלים או בלי נעל אחת הייתה מת, בלילה למניעת גנבות ,הנעליים שימשו ככרית ... ואז אני מוריד את הנעליים שלי ושם במרכז החדר (ובתאום מראש מבקש מהמורים לעשות כמוני ) מיד כול התלמידים מורידים את נעליים ונוצרת ערימה קטנה של נעליים .

אני ממשיך ומספר סיפור על משמעות הנעלים לאסיר במחנות .

אני מדבר על משמעות הנעלים ביהדות –כשאדם מת מותר להמשיך ללבוש את בגדיו אבל את נעליו אסור לנעול –נעלים הם הסמל ,תביעת הרגל של האדם . מדברים ושואלים כמה נעלים יש לכול אחד ... (לא לכולם)

בתפילת הבוקר אנחנו מברכים ואומרים תודה לאלוקים על "שעשה לי כול צורכי "? ואומרים שכול צורכי אלו הנעלים ! ומבררים מה המשמעות של "של נעליך מעל רגליך כי המקום שאתה עומד אדמת קודש הוא –שאלוקים אומר למשה בפגישתם הראשונה מול הסנה הבוער. 

שואלים לתחושת הילדים איך הם מרגישים כאן, ועכשיו . אפשר לפתח לכיוונים שונים ... 

תמיד יהיה מישהו שיגיד: תראו מה זה, הערמה שלנו כל כך קטנה ופה יש כול כך הרבה נעליים... 

ואחרי דקת דומיה לוקחים את הנעלים ויוצאים בשקט. 


מצ"ב חומר נוסף לפיתוח הפעילות : 

"מלאכים לא צריכים נעליים" -   הרב עמנואל פלדמן

היכן ראיתי אותם בעבר, מערך הנעליים הזה המונח לפני? הנעליים שייכות לכוהנים שהסירו אותם לפני רגע כשעלו לבימה לבטא את הברכה הקדושה: נעליים חדשות וישנות, עם שרוכים ובלעדיהם, נעליים חומות ושחורות, נעליים אלגנטיות ונעליים רגילות.

 מקבץ זה של נעליים השוכבים תחת הבימה – למה אני ממשיך לבהות בהם? איפה ראיתי אותם בעבר? במובן התנ"כי, נעליים הן יותר מאשר נעליים. הן משחקות תפקיד סמלי כבד משמעות במסורת יהודית, והן נושאות בתוכן מסר המתעלה הרבה מעל כיסוי לכפות הרגליים.

 הנעל משחקת תפקיד מרכזי בהליך החליצה בספר רות, בהלכות יום-כיפור, תשעה באב ובדיני אבלות. על פי מדרשים שונים בספר שמות, מכרו אחיו של יוסף את אחיהם תמורת כסף שבו קנו לעצמם נעליים. מדרש זה מחוזק בספר עמוס (פרק ב' פסוק ו').

 מרכיב אחד הנוגע לתעלומת הנעליים שווה בחינה מדוקדקת יותר. הנעל התנ"כית, כמובן, עשויה מעור של חיה. כשאדם לובש עור של חיה על כפות רגליו, כשהוא צועד על האדמה תוך הפקת תועלת מעור חיה, הוא מדגים שהוא לא רק עוד חיה. במקום זאת, הוא נעלה מהחיה ויש לו הכוח לשלוט בה.

 זו הגשמת חזון האל בו נאמר לאדם שהוא ישלוט בחית השדה. והדבר נרמז בתהילים: "מה אנוש כי תזכרנו ובן אדם כי תפקדנו. [...] תמשילהו במעשי ידך כל שתה תחת רגליו. [...] וגם בהמות שדי." הרב שלמה זלמן אוירבך מסביר מדוע רק נעלי עור אסורות ביום כיפור ותשעה באב ולאבלים, בעוד נעלי בד שבדרך כלל הם נוחות יותר-מותרות; נעילת נעלי עור מסמלת את הריבונות שלנו על החיות, אולם באירועים מיוחדים שכאלו עלינו להיות כנועים לחלוטין לאלוהים, ואין זה מתאים להפגין את הריבונות שלנו על דבר כלשהו.

 אבל יש עוד: לא זו בלבד שהאדם מסוגל לשלוט על החיה שבחוץ; יש בו גם היכולת לשלוט על החיה שבפנים - היצרים הטבעיים שלו לעבר חיתיות ופיסיות. אסור שהוא יהיה רק יצור חי זקוף-קומה. הוא יכול, בקיצור, להיות יצור רוחני דמוי-אל. לאדם ניתן הכוח להיות הבעלים של החיה: אסור שהוא יהיה בבעלות החיה.

 בנוסף להדגמת ריבונות האדם על החיה, עור החיה על כפות רגלי האדם מפריד אותו מן האדמה. נעליים, אם כך, מייצגות את היכולת הרוחנית של האדם. האדם - למרות שמקורו מעפר, הוא הולך על עפר וסופו שישוב לעפר – מחזיק ביכולת להפריד עצמו מהדברים שהם אך גופניים, ולשאוף לפסגות גבוהות יותר. מלאך, נושא רוחניות, אינו נועל נעליים. כך גם חיה, התגלמות החיתיות. רק האדם - שיכול להיות או מלאך או חיה – נועל נעליים, בתקווה שהוא יבחר בדרך הראשונה ולא השנייה.

מדוע, אם כך, אדם מסיר את נעליו כשהוא נמצא על אדמה קדושה, כשהוא עומד בנוכחות האל? אדמה קדושה משמעותה שהקרקע בנקודה מסוימת זו, איבדה את חומריותה והפכה קדושה. במקרה שכזה, אין האדם צריך להפריד עצמו מהקרקע, אין לו צורך להביע את ריבוניותו על החיתיות. להיפך, כשהאדמה עליה הוא דורך הופכת קדושה ואלוהית, חובה על האדם להיות אחד עם האדמה ולחבר עצמו לרוחניות ולקדושה של המקום הקדוש הזה. כך, הוא מסיר מרגליו את סמלי ההפרדה והריבונות.

כך, כאשר משה עומד מול הסנה הבוער נאמר לו: "של נעליך מעל רגליך כי המקום אשר אתה עומד עליו אדמת קודש הוא". יהושע, כשהוא נכנס לראשונה לארץ כנען, שומע פקודה זהה כשהוא פוגש את מלאך האלוהים. הסר נעליך, אומר לו המלאך, כאילו אומר שברגע זה של מגע עם הקדושה, כשנוגעת בך הקדושה האולטימטיבית, אתה לא נדרש לשום מפרידים מחומריות האדמה, שום סמלים של ריבונותך על החיה. לעת עתה, החומריות והחיתיות של האדמה עברו שינוי מוחלט לרוחניות.

מכיוון שאדם הולך יחף על אדמה קדושה, הכוהנים הקדמונים הלכו יחפים בעוד הם מבצעים את עבודת הקורבנות בבית המקדש. צאצאיהם, הכוהנים היום, גם הם מסירים את נעליהם לפני שהם עולים לבימה לברך את קהל ישראל. בעוד הסרת הנעליים היום היא חקיקה מיוחדת של החכם התלמודי רבי יוחנן בן זכאי, אדם יכול לזהות במחווה זו הד רחוק של מה שנעשה בבית המקדש. למעשה, רבי יעקב אמדן טוען שהכוהנים היום עולים לבימה ללא נעליהם משום שהמקום בו הכוהנים עומדים מייצג אדמה קדושה. בחלומי אני שומע את ברכת הכוהנים: "יברכך ה' וישמרך. יאר ה' פניו אליך ויחונך. ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום.". הכוהנים יורדים מהבימה ונועלים את נעליהם שוב.

נעליים אלו, היכן ראיתי אותם בעבר? אני נזכר עכשיו היכן ראיתים. היה זה באותו תצלום שחור-לבן מפורסם (לשמצה) של הקרמטוריום. נעליים של גברים ונשים, נעליים של ילדים קטנים ושל ילדות קטנות בערימה כל כך גבוהה, נעליים חדשות וישנות, עם שרוכים ובלעדיהם, נעליים אלגנטיות ונעליים רגילות, נעליים שלעולם לא ינעלו על ידי בעליהם – ערימה נישאת של נעליים אומללות, חרבות ונטושות.

זהו המקום בו ילדים וילדות יהודים עם אביהם ואימותיהם, בגלל שהם כולם היו ילדי האל היחיד, עלו בעשן כזבח האש. אך אלפי הנעליים שהם הותירו מאחור, מכופפים כפי שהם בריקותם, יכולים, ברמה אחרת לגמרי, להציע מידה מועטה של נחמה. נחמה, כיוון שבאותו רגע בוהק כשהיהודים הללו עמדו פנים מול פנים עם הקדושה האולטימטיבית של קידוש השם, הם איבדו כל קשר ליקום ולאדמה ולחיות. באותו הרגע הם התעלו מעל הצורך להוכיח את הריבונות המוסרית והרוחנית מעל חיות השדה ומעל חיות האדם שרצחו אותם. ובעוד הם מציעים את נשמותיהם לאל הכול-יכול, בעוד הוא מושיט את ידו ואוסף אותם לטיפולו האוהב לנצח, היה זה רק מתאים שנעליהם יושארו מאחור – תזכורת אירונית לכך שהם שוהים עתה בממלכה מקודשת יותר. מלאכים לא צריכים נעליים.

מלאכים לא צריכים נעליים.


ביולי 2003 הדרכתי משלחת של נוער יהודי מדרום אפריקה. לאחר ששבו אל ביתם, שלחה לי אחת המורות את דבר התורה הזה שנשא רב מקומי. הדרשה ריגשה אותי ותרגמתי אותה לעברית. - יעקב סיגל

By meirsc April 23, 2023
הסיפור הישראלי שלנו משחק משפחתי \ קהילתי ליום העצמאות ה75! כי רב המשותף על המפריד . כללי המשחק: מתחלקים לקבוצות של 4-6 חברים\חברות. לכל קבוצה נותנים שתי שאלות ועליהם עונה כל חבר קבוצה . איסוף: מנחה הפעילות מזמין חבר אחד מכל קבוצה להציג בפני כל המשתתפים תשובה אחת . אפשר כמובן להמשיך בסבבים נוספים דרך נוספת : בסגנון -תוכנית הטלוויזיה "סליחה מה השאלה" כשמעלים 2 משתתפים לענות על השאלה בכמה סבבים. ה משחק מביא למרכז את המשותף לכולנו 
By מאיר שוורץ May 11, 2022
מערך הדרכה לבית הבובות באושוויץ 1 סיפורו של צופן סודי ,שפלותו של האדם , ונצחון הרוח כתב בכאב: מאיר שוורץ שושן פורים תשע"ט 3-9102 הקדמה: המהלך המסע לפולין אנחנו נפגשים עם מראות וזוועות קשים . יש שם את תאי הגזים ועמודי התליה ויש את בורות הירי . ויש מקומות שהם בעיניי קשים יותר – כן . במאמר זה אבקש להמחיש את נבלותו הגדולה של האדם מול איימת ימי השואה והמלחמה. ולאומת זאת אבקש להראות את התנהגותם של אנשים שגם בבור העמוק ביותר שידעו הנאצים להקים- אושוויץ ,בחרו אנשים מסוימים לנהוג באנושיות מעוררת השתהות וכבוד. המאמר יעסוק בבית הבובות שפעל בבלוק , 42 באושוויץ 1. מקום וסיפור שרבים מדלגים עליו כי קשה להעמיד מודרכים מול הבלוק האדום ולספר מה קרה שם בפנים, בתקופת השואה בנוראה . אז מי היה "הגאון" שחשב על הרעיון ? ומי ברך על קיומו ? מי "זכה" לקבל רשות להכנס למבנה הזה ומי הוכרחו לבצע מעשים קשים בעל כורן? מי נכנסו לשם כפרס ? ומי לא הוכנס לשם ,כי אסור לו ולה להיות חלק מהפריווילגיה ה"אנושית הזאת" ? מה הקשר של רבי מאיר בעל הנס למקום הזה. ואיך צופן בעל 2 אותיות הופך לסמל הניצחון . בלוק 42 באושוויץ מיד אחרי שנעבור את השער ומעליו השלט : " העבודה משחררת" ,נראה מצד שמאל ,את בלוק 92 . (מול מקום ישיבת התזמורת) ב"בלוק 42 "נאנסו נשים במהלך היום על ידי אסירים מועדפים. על פי מרבית העדויות, בשל חוקי הגזע שימשו במקום אסירות לא-יהודיות . המקום פעל 1943 והוקם ביוזמת היינריך הימלר שחשב שתגמול האסירים – בשנים 1945 יביא להעלאת פריון העבודה במחנה וימנע הומוסקסואליות. בספרו ''בית הבובות" מתאר הסופר שורד אושוויץ יחיאל די-נור ( ק. צטניק( את סיפורה של אחות הגיבור, שאולצה לספק שירותי מין לחיילי הצבא הנאצי. על פי הספר, הנשים היו חייבות להעמיד פני נהנות - אחרת הן היו צפויות לעונש מוות. "אני רואה כהכרחי לגמול בנדיבות לאסירים שמתאמצים-במיוחד על ידי נשים בבית בושת'' -מכתב של היינריך הימלר שנשלח אל חטיבת הרווחה של ה-SS. לאסירים אשר הנאצים היו מרוצים מהם הוענקו תלושים בהם יכלו להשתמש כדי להיעזר בשירותי המקום. התלושים לא הוענקו לכל אסיר שעבד קשה, אלא רק לאסירים בעלי ערך מיוחד - למשל, כאלו שהנאצים יכלו להרוויח משיתוף פעולה עימם, כגון חברי מחתרת ובשום פנים ואופן לא ניתנו לאסירים יהודים. לדברי האסיר ריצ'רד דקאו, אסירים שהיו במצב גופני ירוד לא קיבלו גם הם תלושים: ''אם רצית אישור, היית צריך להסתדר עם איש ה-SS, הפ נתנו אישורים רק לאסירים בריאים. הם לא היו נותנים אישורים לאסירים גמורים. האסירים המיוחדים, אלו שעבדו כטבחים או ספרים של אנשי ה-SS, הם קיבלו אישורים. אני קיבלתי שני אישורים. "רציתי רק להתחבק איתה כמה שיכולתי, עברו שלוש שנים וחצי מאז שנאסרתי. שלוש שנים וחצי בלי אישה" - ריצ'רד דקאו, אסיר פולני ממכבי האש של אושוויץ. נראה שהאסירות אשר עבודתן הייתה בבית הבושת חיו "חיים טובים" (הגרשיים תוספת שלי) יחסית לחיי אסירים אחרים במחנה. הן קיבלו תזונה טובה יותר וגישה למוצרי מותרות כל כניסה להריון או חולי )למשל, מחלת מין( העמידה אותן בסכנה מיידית, כיוון שנשים אשר קרה להן אחד מהשניים לא נראו עוד. "בית זונות ששימש בעיקר אסירים פוליטיים גרמנים ופולנים תמורת תשלום של מארק אחד – תור היה מסתדר ברחוב לפני בלוק 92 שם סידרו בקומה ראשונה עשרים חדרים למטרה זאת- כל בחורה קיבלה לקוחות 5 פעמים אחרי מפקד הערב- כל סיבוב בן עשרים דקות.'' אסיר פוליטי שנמצא באושוויץ. — DANEMAN FRANZ על פי חוקי הגזע הנאצים נאסרו מכל וכל יחסי מין בין "ארים" לבין יהודים. כך שאסירים יהודים מעולם לא קיבלו תלושים למקום. לכן הדעה הרווחת היא כי אסירות יהודיות לא נלקחו לבית הבושת . אם כי קיימות גם עדויות על יחסים אסורים בין חיילי אס. אס. גרמנים ליהודים. עד כאן נתונים "יבשים " על המקום ופועלו כפי שליקטתי מויקיפדיה . ספר חדש בשם ''בתי הבושת של מחנות הריכוז'' (Das KZ bordell) מאת רוברט זומר יליד מזרח גרמניה. מספר על 11 בתי בושת כאלו שפעלו בכמה מחנות ריכוז . בספרו מציין זומר שבמחנה אושוויץ הועסקו עשרות נשים בעל כורחן בעבודה הבזויה והקשה הזאת .ולכן לקרוא להן זונות זה לא הוגן ולא נכון. רק לדמיין את האשה \האסירה\ העבד שהופכת בעל כורכה ממורה,רואת חשבון או עו"ד לבובה בבית הבובת נשמע מזעזע . וכול עונשה על שהייתה יפה... "הובטח להן שישוחררו כעבור חצי שנה אם יעבדו שם, אך ההבטחות לעולם לא כובדו", אמר ההיסטוריון . הן נדרשו לספק מין לאסירים נבחרים מדי ערב, בין השעות שמונה לעשר בלילה, ובימי ראשון בצהריים. "בתי הבושת מבטאים מימד נוסף של הזוועה הנאצית, שבמסגרתה קורבנת הנאצים נדרשו לבצע עבירות בנשים", אמר זומר. ( - תיאורו ,ברגע שהאס.אס היה מנפיק אישור להפעלת בית בושת, האסירים של זומר שראיין מספר אסירי מחנות : הזכאים לביקור היו עוברים בדיקות רפואיות. אם שמם הוקרא במסדר הערב, הם הוצעדו אל מבנה שבו רופא בדק את אברי המין שלהם. אפילו יחסי המין עצמם התקיימו תחת עיניהם הפקוחות של הסוהרים, ותועדו ביומני האס.אס. "היו להם חורי הצצה", הסביר זומר, "... 11 דקות של ... בתנוחה המיסיונרית הורשו לאסירים") בעומדי עם תלמידים מול המקום הנורא הזה אני אומר שהם : "מבחינתי יש באושוויץ מקומות יותר קשים מתאי גזים " .המקום הזה "הפלנטה האחרת" הוא מקום של מוות כאן רצחו בני אדם .אבל כאן לפני שרצחו בני אדם רצחו את התמימות ,רצחו את האנושיות ! אז אני מספר להם מה היה במקום הנורא הזה. מוסיף ואומר: האמת ,שלא ראוי שנדבר על מה שהיה כאן, אז למה אני בכלל מרשה לעצמי לעמוד כאן ולספר (בעיניים עצומות אני מתבייש להסתכל לתלמידים בעיניים) כי תאי גזים היו ואינם עוד .ניצול ורישעות קיימת גם היום . ואת זה אני מבקש לברר ולהראות שאנחנו בני אדם ! אנחנו לא ניתן לזה יד! היו אסירים שנכנסו פניה ורק חיבקו את האסירה ולא עשו איתה את המעשה . וזו גדלות נפש. קשה להעמיד אותנו בכלל בהבנת ,ההתמודדות של הנשים המסכנות שאולצו והפכו לאנוסות בעל כורחן . הגרמנים לא זו בלבד קיעקעו על זרוען את מספרי האסיר לאסירות אלו הוסיפו וקיעקעו על החזה גם את אות הקלון זונת שדה. שאלות נוספות שאני מעלה למחשבה: 1. יהודים לא נכללו בכלל ב"חגיגה" אנחנו היינו אונטרמענטש= תת אדם ואנו לא ראויים לא להיות הבנות בתוך הבית ולא האסירים המתוגמלים. (יש מי שיגיד למזלנו...) 2. שימו לב שהיה אסיר אחד לפחות (ריצרד דקאו) שסיפר שהוא היה נכנס פנימה והיה רק מחבק את הבת .איזה אנושיות מדהימה. גם בתוך בית הבובות היו שידעו לשמור על צלם האדם . סיפור בתוך סיפור א' : לקבוצות מתאימות אני ממשיך ומספר על רבי מאיר בעל הנס ,שהציל את גיסתו מקובה של זונות . אושוויץ לא היה המקום הראשון בעולם שכובשים אכזריים השתמשו בנשים לצורך פרס למיוחסים... אחותה של ברוריה אשתו של רבי מאיר נלקחה לקובה של זונות =בית זונות רומי .ואולצה לעשות מה שעושים שם . רבי מאיר בעל הנס ,מגיע לשם ופודה אותה במעשה ניסים – הסיפור במלואו מסופר במסכת עבודה זרה דף יח' עמוד א' מצ"ב הסיפור : ברוריא דביתהו דר' מאיר ברתיה דר' חנינא בן תרדיון הואי .אמרה לו: זילא בי מלתא דיתבא אחתאי בקובה של זונות . שקל תרקבא דדינרי ואזל, אמר: אי לא איתעביד בה איסורא מיתעביד ניסא, אי עבדה איסורא לא איתעביד לה ניסא. אזל נקט נפשיה כחד פרשא .אמר לה: השמיעני לי ,אמרה ליה: דשתנא אנא . אמר לה: מתרחנא מרתח ,אמרה לו: נפישין טובא )ואיכא טובא הכא( דשפירן מינאי . אמר: ש"מ לא עבדה איסורא ,כל דאתי אמרה ליה הכי . אזל לגבי שומר דידה ,א"ל: הבה ניהלה ,אמר ליה: מיסתפינא ממלכותא ,אמר ליה: שקול תרקבא דדינרא, פלגא פלח ופלגא להוי לך . א"ל: וכי שלמי מאי איעביד ?א"ל: אימא אלהא דמאיר ענני ומתצלת . א"ל: ומי יימר דהכי איכא] ? א"ל השתא חזית .[הוו הנהו כלבי דהוו קא אכלי אינשי, שקל קלא שדא בהו, הוו קאתו למיכליה[, אמר :אלהא דמאיר ענני! שבקוה, ויהבה ליה. סיפור בתוך סיפור ב' : אחד האסירים המפורסמים באושוויץ היה יחיאל דינור = ק.צטניק . שכתב גם על בית הבובות . קצטניק סיפר שכול יום ובמצבים קשים הייתה לו תפילה מיוחדת שאמר: והיא גם כתובה בדף הראשון של כול ספריו. צופן בן 2 אותיות : א.ד.מ.ע = אלוהה דרבי מאיר ענני. על ידי צופן זה שיחרר רבי מאיר את אחות אשתו מבית הזונות הרומי .כפי שראינו לעיל ועל ידי צופן זה נגאל ק. צטניק מאושוויץ – כפי שהוא מעיד על עצמו . א.ד.מ.ע. "… כוחו של לחש זה אני מאמין חילצני מאושוויץ". 1 – קצטניק אך כאן לא נגמר הסיפור ידוע מההיסטוריה על יהודיה אחת, שהייתה בבית בובות .(כנראה שהצליחה להסתיר, את יהדותה). הרב אפרים אושרי כותב על כך בסיפרו שו"ת ממעמקים חלק א' סימן כז' . איתמר לוין מביא את הסיפור במלואה בספרו "אותיות של אש". עמ': 431-432 אספר במילים שלי: מסופר על אישה צעירה ,ממשפחה מכובדת מהעיר קובנה )ליטא( שחזרה אחרי המלחמה ופגשה את בעלה .ילדיהם נרצחו כולם ע"י הנאצים יש"ו. הבעל ראה שעל זרועה של אשתו ,חקוק הכיתוב הנורא: "זונת שדה" (במקומות מסוימים חקקו את המספר על הזרועה). הבעל נרתע מלחזור לאשתו . האישה והבעל הלכו בוכים לרב אפרים אושרי . הוא שמע את הסיפור ובבכי תמרורים , ואמר להם )ביקש( אותם לחזור לחיות כזוג ולהקים בית נאמן בישראל . וכך היה וזכו לגדל, דור חדש . התשובה מדהימה וכדאי לראות את הדברים המדויקים . בהדרכה אני מספר את הסיפור בעל פה בלי להיכנס לעומק התשובה . ואומר למודרכים: תראו כמה מפלצתיים היו הנאצים ועם מה האנשים הגיבורים , ששרדו נאלצו להתמודד. המקום הזה הוא אחד משיאי שיפלותו של האדם. סיכום: הרשע בעולם לא התחיל באושוויץ הנאצים לא המציאו את האכזריות והרע. הם הביאו אותו לשיאים חדשים . קובע של זונות ובית הבובות הן שתיהן מעשה שטן אנושי . תפקידני לדאוג שאושוויץ על כול חלקיה ופרטיה , לא ישכח והדברים לא יקרו שוב – לעולם לא עוד! רעיון דומה מופיע אצל פרימו לוי בספרו "השוקעים והניצולים" בו הוא טוען שהשואה היא הליכה של בני-אדם למצב קיצוני ביותר, שבו מתקיימות תופעות קיצוניות, כמצפן בקוטב הופכת דעתו של האדם להיות סתורה עוד יותר. כה קיצונית היא ההליכה לאושוויץ עד אשר אי אפשר להעלותה על הכתב ולכן תמיד תישאר חידה. אם את אושוויץ בני אדם בראו אזי המסר החשוב של המחבר הוא כי אסור לשכוח את אושוויץ, "אם אושוויץ תישכח אזי בני אדם אינם ראויים להתקיים". meirsc@gmail.com : להערות ותגובות מאיר שוורץ
By מאיר שוורץ May 11, 2022
תאריכון מחתרת ניל"י זכרון יעקב – מאיר שוורץ 2-5-2022 פעילות המחתרת התקיימה למשך שנה ועשרה חודשים בשנים 1915-1917 כל תקופת פעילות המחתרת אהרון אהרונסון (שר החוץ) מסתובב בעולם ויוצר קשר עם הבריטים ,בפועל שרה אהרונסון ואבשלום פיינברג מנהלים את ענייני רשת הריגול בזיכרון יעקב ועתלית.
לכל המאמרים